05.10.2018 Обережно, гриби!

   Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, вживання якого може призвести до тяжкого отруєння, а іноді й смерті.

   Саме тому, щоб максимально убезпечити себе від „грибних неприємностей”, дотрÐ?оÑ?ожее изобÑ?ажениеимуйтесь наступних рекомендацій:

збирайте тільки ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні;

не збирайте грибів, що ростуть поблизу транспортних магістралей, сміттєзвалищ, промислових підприємств, залізниць, в міських парках;

не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;

не купуйте грибів (особливо чищених) на стихійних ринках;

не куштуйте сирі гриби на смак;

піддавайте гриби кулінарній обробці в день їх збору;

варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше
30 хвилин;

суворо дотримуйтесь правил консервування грибів (неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати важке захворювання - ботулізм);

не пригощайте грибами дітей до 12 років, літніх людей, жінок у період вагітності і грудного вигодовування.

   Ознаки отруєння грибами (нудота, блювання, біль у животі, головний біль, пронос, підвищення температури тіла, задуха, запаморочення, поява галюцинацій та марення) можуть проявитися як через 30 хвилин після їх вживання, так і протягом декількох днів.

   У разі появи хоча б одного із цих симптомів необхідно:

терміново викликати швидку медичну допомогу за телефоном „103”;

якщо є можливість, промити шлунок простою водою чи прийняти сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла);

до приїзду швидкої медичної допомоги дотримуватись постільного режиму, пити багато рідини (води, підсоленої води або прохолодного чаю);

категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.

   У жодному разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся перечекати. Адже зволікання може коштувати життя.