18.09.2012                                 Обережно, отруєння грибами!

Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду. Аналіз випадків отруєнь грибами свідчить, що більшість з них обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. З початку 2012 року на Полтавщині від отруєння грибами постраждало 13 людей (з них 2 дітей), що значно перевищує минулорічний показник (4 людини). Лише в період з 10 по 16 вересня 2012 року зафіксовано 13 випадків отруєння дикорослими грибами жителів Полтавської області.

Саме тому, щоб максимально убезпечити себе від „грибних неприємностей”, слід пам'ятати наступне:

збирайте і купуйте тільки ті гриби, які ви добре знаєте;

не збирайте гриби поблизу автодоріг, сховищ отрутохімікатів, сміттєзвалищ, промислових підприємств, залізниць, в міських парках;

не збирайте старих, перестиглих, червивих грибів;

не куштуйте сирих грибів;

перед приготуванням гриби необхідно протягом 10-15 хвилин проварити в підсоленій воді (відвар потім злити);

ні в якому разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

 

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) – з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від віку і стану здоров’я потерпілого, виду та кількості з’їдених грибів.

При появі зазначених симптомів, необхідно вжити наступні заходи:

1.     Викликати „Швидку медичну допомогу” за телефоном „103”.

2.   До прибуття лікаря,  промити потерпілому шлунок: дати випити 5‑6 склянок кип’яченої води, натиснути пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту. Дати активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.

3.     Після промивання шлунку: можна дати випити потерпілому міцний чай або злегка підсолену воду.

4.  З’ясувати, хто вживав разом із постраждалим гриби.

У разі отруєння грибами забороняється:

вживати будь-які ліки, їжу, молоко, а також алкогольні напої – це може прискорити всмоктування токсинів у кишечнику;

займатися будь-якими видами самолікування.

 

  НМЦ ЦЗ та БЖД  Полтавської області